• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Παρουσία Τσίπρα τα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων στη Σύρο

Την «κορδέλα» των εγκαινίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα θα κόψει, την ερχόμενη Δευτέρα στη Σύρο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας και τυπικά την έναρξη λειτουργίας της Α’ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Από την Παρασκευή, πέρασε σε εφεδρεία ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Πάρου. Στη συνέχεια, από τη Δευτέρα «έσβησε» και ο σταθμός της Σύρου. Έτσι, μετά την ηλέκτριση και δοκιμαστική χρησιμοποίηση του καλωδίου της πρώτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, ξεκινάει η πλήρης λειτουργία, κατά την οποία οι παλιοί τοπικοί σταθμοί που παρήγαγαν ρεύμα με πετρέλαιο, σταματούν να λειτουργούν και θα βρίσκονται σε εφεδρεία.

Πέραν της υπό τον κ. Μανουσάκη διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα στη Σύρο θα βρεθεί ο υπουργός Γ. Σταθάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατηζαργυρίου, ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μ. Φιλίππου και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Μπουλαξής.

Η διασύνδεση των Κυκλάδων ξεκινάει από το ΚΥΤ του Λαυρίου μέσω ενός υποβρύχιου τριπολικού καλωδίου μήκους 108 χλμ. που καταλήγει στη Σύρο. Από εκεί ένα υποβρύχιο καλώδιο μήκους 33 χλμ. καταλήγει στο βόρειο άκρο της Τήνου. Ένα δεύτερο καλώδιο μήκους 46 χλμ συνδέει τη Σύρο με την Πάρο και ένα τρίτο μήκους 35 χλμ. τη Σύρο με τη Μύκονο.

Η δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019, περιλαμβάνει τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και τη σύνδεση της Νάξου με τη Μύκονο, καθώς και την αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Άνδρου-Λιβαδίου (Ν. Εύβοια) και Άνδρου-Τήνου με την εγκατάσταση νέων υποβρύχιων καλωδίων.

Η τρίτη φάση, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την πόντιση και δεύτερου καλωδίου Λαυρίου-Σύρου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020, μετά την πρόσφατη απόφαση που έλαβε ο ΑΔΜΗΕ να επισπεύσει το έργο.

Τέλος, η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (διασύνδεση Λαυρίου – Σερίφου, Σερίφου – Μήλου, Μήλου – Σαντορίνης και Σαντορίνης με Πάρο ή Νάξο), θα ενταχθεί στο δεκαετές επιχειρησιακό πλάνο 2019-2028. 

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας