• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια ζωής του σωματείου σμυριδεργατών

Τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση του σωματείου σμυριδωρυκτών όρμου Λυώνα γιόρτασαν το Σάββατο στην Κόρωνο τα μέλη του Συλλόγου, λιγοστοί σμυριδεργάτες και αρκετός κόσμος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον Μανώλη Μανωλά.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Κορώνου Νίκος Χουζούρης, ο οποίος αναφέρθηκε και καυτηρίασε την ίδρυση αντίστοιχου σωματείου στην Απείρανθο με πρωτεργάτη έναν σμυριδεργάτη από την Κόρωνο. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Μιχάλης Πάσουλας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σμυριδεργάτες και προειδοποίησε για κινητοποιήσεις των σμυριδεργατών σε περίπτωση που δεν ανοίξουν τα ορυχεία εγκαίρως, έως το τέλος του Αυγούστου. 

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης για τη συμπλήρωση των 100 ετών ζωής του σωματείου ήταν ο Μανώλης Μανωλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ίδρυση του σωματείου, στις κινητοποιήσεις των σμυριδεργατών διαχρονικά, στην κατασκευή και λειτουργία του εναέριου μεταφοράς της σμύριδας και στη δολιοφθορά που υπέστη τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Επίσης αναφέρθηκε στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις των σμυριδεργατών, στις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών, στα διαχρονικά αιτήματα των εργατών αλλά και στα όνειρα, στην πίστη και στα τάματά τους, στην προσπάθεια να εντοπίσουν σμυρίγλι. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ντοκιμαντέρ για την σμύριδα. 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αρχιεπίσκοπος Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος, οι βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Μανιός και Γιάννης Βρούτσης, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης και ο Αντιδήμαρχος Νίκος Σιδερής, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Βρούτσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κορώνου Νίκος Χουζούρης, ο τ. Βουλευτής Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο πολιτευτής Γιάννης Βλασερός και αρκετός κόσμος. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Βασίλης Φραγκουλόπουλος, ενώ στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων θα λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού για τη σμύριδα, στο Δημοτικό Σχολείο Κορώνου.

 

 

 

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας