• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Καταφύγιο άγριων πουλιών η Νάξος

Όρνια (σκανιάδες), σπιζαετοί (φιλάδερφοι), αετογερακίνες, πετρίτες, χρυσογέρακα, καστανόπαπιες και πετροτουρλίδες είναι μερικά μόνο από τα απειλούμενα και σπάνια πτηνά που βρίσκουν καταφύγιο στη Νάξο, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή τους, στο πλαίσιο του προγράμματος καταγραφής των αναπαραγόμενων ειδών πουλιών της Ελλάδας.

Η Ομάδα Παρατηρητών Πουλιών της Νάξου κατέγραψε 71 διαφορετικά είδη που φώλιασαν στη Νάξο

κατά την αναπαραγωγική περίοδο του 2017, και συμβάλουν στην πλούσια βιοποικιλότητα του νησιού. Ο αριθμός αυτός θεωρείται ικανοποιητικά μεγάλος και οφείλεται κυρίως στο μέγεθος του νησιού μας συγκριτικά με άλλα νησιά, στην ποικιλία των βιοτόπων του, αλλά και στην ικανοποιητική κατάσταση των περισσότερων από αυτούς.

Ειδικότερα, η συστηματική προσπάθεια καταγραφής των πουλιών που διαμένουν μόνιμα ή διέρχονται από τη Νάξο ξεκίνησε ουσιαστικά το 1992, με πρωτοβουλία του μέλους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και Ναξιώτη, Νίκου Προμπονά, και συνεχίζεται ανελλιπώς από τον ίδιο και τα εξαιρετικά δραστήρια μέλη της τοπικής ομάδας. 

 

 

Κατά τη διάρκεια της καταγραφής σημειώθηκαν αρκετά ζευγάρια σπάνιων και άγριων πτηνών στο Ζα, στην Αλυκή, στον Καλαντό, στην Τραγαία, στις Εγγαρές, στου Μπαούζη, στη Μουτσούνα και αλλού. Μεταξύ αυτών, καταγράφηκαν 3 ζεύγη όρνιων, 3 ζεύγη σπιζαετών, 3 πετριτών, 2 χρυσογέρακων, ένα ζευγάρι βαλτόπαπιας στην Αλυκή του αεροδρομίου και από 3 ζεύγη καστανόπαπιες και πετροτουρλίδες, καθώς και 8 ζεύγη αετογερακίνων. Φυσικά οι καταγραφές αφορούσαν και πιο κοινά και πολυάριθμα είδη, όπως σπουργίτες, δεκαοχτούρες, πέρδικες, μαυροτσιροβάκους, καρδερίνες, κουκουβάγιες και πολλά-πολλά άλλα, σε ένα ευρύ πεδίο καταγραφών που «απλώθηκε» σε ολόκληρη τη Νάξο! 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Έντυπη Έκδοση της ΝΑΞΙΟΤΥΠΙΑΣ

 

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας