• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Στην τελική ευθεία ο Χ.Υ.Τ.Α. Νάξου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το έργο κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) στην Κορφή Ξύδη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες και από την 1η Ιουλίου 2016 θα ξεκινήσει η «δοκιμαστική» λειτουργία του από την Ανάδοχο Κοινοπραξία. Κατά το διάστημα αυτό ο Χ.Υ.Τ.Α. θα δέχεται όλα τα αστικά απορρίμματα της Νάξου και των νησιών Ηρακλειάς, Δονούσας, Σχοινούσας και Κουφονησίου.

Το επόμενο διάστημα μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Χ..Υ.Τ.Α. αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία στεγανοποίησης των τριών χώρων εναπόθεσης των απορριμμάτων και να ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι πρόσβασης. Παράλληλα θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού και του συνεργείου που θα υπάρχει στο χώροΗ λεκάνη του Χ.Υ.Τ.Α. έχει χωριστεί σε τρία κύτταρα, τα οποία έχουν ήδη διαμορφωθεί. Έχει κατασκευαστεί ο φέροντας οργανισμός όλων των κτηρίων και δεξαμενών του έργου και έχουν διανοιχτεί ο δρόμος πρόσβασης και οι εσωτερικοί οδοί του χώρου.

Η μέθοδος των κυττάρων είναι η σύγχρονη πρακτική για την υγειονομική ταφή, σύμφωνα με την οποία ο Χ.Υ.Τ.Α. κατασκευάζεται σε επιμέρους κύτταρα, δηλαδή διακριτούς χώρους με συγκεκριμένη χωρητικότητα που οριοθετούνται μεταξύ τους με αναχώματα ή αναβαθμούς. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση της παραγωγής στραγγισμάτων  και επιτυγχάνεται ο υδραυλικός διαχωρισμός αυτών. Μετά την πλήρωση τους τα κύτταρα διαστρώνονται με προσωρινή επικάλυψη, έτσι ώστε να μειώνεται η διείσδυση υδάτων στο εσωτερικό των απορριμμάτων και η διασπορά οσμών στο περιβάλλον. Μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μπορεί να ξεκινήσει η τελική αποκατάσταση του κυττάρου, ενώ στο επόμενο κύτταρο θα συνεχίζεται η υγειονομική ταφή των απορριμμάτων. 

Εκτός όμως από τον χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων, στην έκταση του Χ.Υ.Τ.Α. έχουν κατασκευαστεί χώροι, όπως ο οικίσκος ελέγχου, κτίριο διοίκησης, χώρος αναμονής απορριμματοφόρων, χώρος στάθμευσης Ι.Χ. , γεφυροπλάστιγγα, σύστημα έκπλυσης τροχών, αποθήκη καυσίμων, χώρος δειγματοληψίας, υπόστεγο συντήρησης οχημάτων , δεξαμενές ύδρευσης, άρδευσης και πυρόσβεσης,  εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγισμάτων, κτίριο ενέργειας κ.α. 

Επιπλέον  περιλαμβάνονται και όλα τα απαραίτητα έργα για την εφαρμογή ενός πλήρους προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου, όπως ο έλεγχος των εισερχομένων φορτίων, η καταγραφή των μετεωρολογικών δεδομένων, ο έλεγχος των υπογείων και επιφανειακών υδάτων, ο έλεγχος των στραγγισμάτων και τυχόν διαρροών βιοαερίου κ.α.

Για το σκοπό αυτό προβλέφθηκαν και πρόκειται να γίνουν 3 γεωτρήσεις ελέγχου των υπογείων υδάτων, και 18 γεωτρήσεις ελέγχου βιοαερίου, ενώ θα γίνει και η προμήθεια όλου του απαραίτητου εργαστηριακού και φορητού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, η συνολική χωρητικότητα των τριών κυττάρων του Χ.Υ.Τ.Α. είναι περίπου 548.875 κ.μ., καλύπτοντας τις ανάγκες διάθεσης των απορριμμάτων για περίπου 23 έτη. Το πρώτο κύτταρο, χωρητικότητας 122.398 κ.μ., επαρκεί για τις ανάγκες διάθεσης απορριμμάτων για περισσότερα από πέντε χρόνια, ενώ το δεύτερο κύτταρο έχει χωρητικότητα 176.306 κ.μ.  και διάρκεια ζωής περίπου άλλα οκτώ χρόνια.  Επίσης, υπολογίζεται ότι ετησίως θα εναποτίθενται περίπου 15. 450 τόνοι απορριμμάτων.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προβλεφθεί χώρος έκτασης περίπου 10 στρεμμάτων για μελλοντική μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, ο οποίος αν λειτουργήσει θα προσθέσει χρόνια στην λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας