• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Η άγνωστή μας Καλορίτσα

Της Αρχαιολόγου Ειρήνης Βασιλάκη

Πόσοι άραγε από τους γηγενείς Ναξίους γνωρίζουμε την ύπαρξη της βυζαντινής μονής της Καλορίτσας; Πόσοι είχαμε την τύχη να την επισκεφτούμε και να θαυμάσουμε από κοντά αυτό το ζωντανό μνημείο, που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την αρχιτεκτονική ευστροφία των προγόνων μας και την πίστη τους στο Θεό;


Η αφορμή για τη δική μου πρώτη επίσκεψη σ’ αυτό στάθηκε η εκπόνηση της διπλωματικής μου εργασίας το καλοκαίρι του 2013. Οι ονομασίες “Καλορίτσα” και “Καλορίτισσα” μού ήταν οικείες, αλλά δε γνώριζα ούτε πού βρισκόταν ούτε περί τίνος ακριβώς επρόκειτο.
Έτσι αφού το βρήκαμε στο χάρτη, σταθήκαμε απέναντι από το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού (Πύργος Μπαζαίου) και το εντοπίσαμε στην πλαγιά του όρους Προφήτης Ηλίας. Μετά από ανάβαση περίπου μισής ώρας φθάσαμε στην είσοδό των ερειπίων της μονής. Η ανεμπόδιστη θέα της δυτικής πλευράς του νησιού ήταν εκπληκτική. Αυτό, όμως, που μας ξάφνιασε ευχάριστα ήταν η γαλήνη και το μεγαλείο που νιώσαμε όταν μπήκαμε στο σπηλαιώδη ναό. Κι αυτό δεν ήταν μόνο η προσωπική μου αίσθηση, αλλά κοινή παραδοχή όλων των φίλων και συναδέλφων που έκτοτε συνόδευσα εκεί.
Ο ναός της Γεννήσεως είναι αφιερωμένος στη Σύναξη της Θεοτόκου (26 Δεκεμβρίου). Πρόκειται για φυσικό, υπόγειο σπήλαιο που διαμορφώθηκε – άγνωστο πότε ακριβώς - σε καθολικό μονής. Ο κεντρικός ναός είναι του τύπου του ελεύθερου σταυρού. Στα ανατολικά είναι κτισμένη η ημικυκλική αψίδα, ενώ οι πλαϊνοί τοίχοι του έχουν δεχτεί ελάχιστες διαμορφώσεις.
Το μνημειακό συγκρότημα έχει επανειλημμένες φάσεις τοιχογράφησης από τον 9ο μέχρι και τον 13ο αιώνα. Έξω από το σπήλαιο έχουν κατασκευαστεί κελιά, τρουλοσκεπής τράπεζα, φούρνος και κινστέρνες, που σήμερα είναι σε ερειπιώδη κατάσταση.
Η ανάβαση στην Καλορίτσα είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο ωραιότερες εμπειρίες στο νησί. Δοκιμάστε τη!

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας