• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Αναδεικνύοντας την αρχαία πόλη της Γρόττας

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο ανάδειξης της αρχαίας πόλης που θα αλλάξει την εικόνα της Γρόττα προσπαθεί να υλοποιήσει ο Δήμος σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Περιφέρεια.

Το έργο προβλέπει την προστασία, τη διαμόρφωση και την ανάδειξη της Αρχαίας Πόλης, από τα Παλάτια έως το χώρο στάθμευσης της Γρόττας, με τη δημιουργία ενός πεζόδρομου σε διαφορετικά επίπεδα, την αποκατάσταση του κτιρίου Σκορδίλη, την κατάργηση και αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης.
Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από τη νησίδα των «Παλατιών», όπου θα κατασκευαστεί ένα μικρό πέτρινο φυλάκιο, το οποίο θα εξυπηρετεί τον καλύτερο έλεγχο του αρχαιολογικού χώρου. Ταυτόχρονα, θα γίνει διαμόρφωση της παραλίας της Γρόττας και του μετώπου της, μετασχηματίζοντας την περιοχή σε έναν πραγματικό «Αρχαιολογικό Περίπατο» σε διαφορετικές στάθμες, με ενιαία  πεζοδρόμηση  και διαχωρισμό από τον ήδη διαμορφωμένο ιδιωτικό χώρο (κτίρια και μικρές αυλές), με μια ενδιάμεση ζώνη για την εξυπηρέτηση και σύνδεση τους με τον παράλληλο δρόμο του νέου Δημοτικού σχολείου. Στη ζώνη αυτή διατηρούνται, ως καθιστικά, τμήματα των λιθοδομών των παλαιών βυρσοδεψείων, ίχνη της ιστορίας της πόλης.  Η σύνδεση του βασικού πεζόδρομου, που θα ξεκινάει από τον Κοκκινόβραχο, με το δυτικό όριο της παραλίας εξασφαλίζεται με την κατασκευή ξύλινης γέφυρας.
Η πλατεία Γρόττας
Στο διαμορφωμένο επίπεδο σχηματίζεται η κύρια επιφάνεια της παραλίας με μορφή μικρής πλατείας. Η κύρια επέμβαση στο σημείο προβλέπει την ανάδειξη  στο έδαφος τμήματος της «Μυκηναϊκής και Γεωμετρικής  πόλης», καθώς θα σχηματίζεται  το βασικό περίγραμμα του αρχαιολογικού χώρου  στα ίχνη των ευρημάτων, ενώ μία «πλατεία μέσα στην πλατεία» θα αναδείξει στο έδαφος τα λείψανα της αρχαίας πόλης που έχουν ήδη ερευνηθεί και επιχωθεί από τους ερευνητές αρχαιολόγους.
Με την παρέμβαση αυτή εξασφαλίζεται η ένταξη και ανάδειξη των λειψάνων στο σύνολο του αρχαιολογικού περιπάτου και υποδηλώνεται η συνέχεια  προς το  βυθισμένο τμήμα της αρχαίας πόλης. 
Η γειτνίαση με το κτίριο Δρύλλη εξασφαλίζεται με την κλιμακωτή διάταξη δυο επιπέδων, όπου το ένα θα λειτουργήσει ως καθιστικό για την εποπτεία του αρχαιολογικού χώρου και το άλλο για τη προσπέλαση και σύνδεση της πλατείας από το Ειρηνοδικείο προς το Μουσείο Καμπανέλη. Στο δάπεδο που περιβάλλει την κατασκευή θα αποτυπωθούν ίχνη των αρχαιολογικών ευρημάτων. Επίσης θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης στις όψεις  της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Η ανάδειξη στο έδαφος των «ιχνών» από την μελέτη συντελείται με την αναπαράσταση των τοίχων της Μυκηναϊκής Πόλης  πάνω από το δάπεδο  από ευμεγέθη τεμάχια λίθου της περιοχής και την αναπαράσταση των τοίχων της Πρωτογεωμετρικής και Γεωμετρικής πόλης   με συμπαγής πλίνθους με τον ίδιο τρόπο. Η  πρόταση αυτή έχει τη λογική της αποφυγής   κατασκευών με οποιαδήποτε  «μίμηση» της πραγματικής δομής των ευρημάτων που δεν μπορεί να επαναληφθεί. 

Κτίριο Σκορδίλη
Σημαντικές παρεμβάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στο κτίριο Σκορδίλη, το οποίο θα υποστηρίξει τη λειτουργία του αρχαιολογικού πάρκου στο σύνολο του. Η αποκατάσταση περιλαμβάνει εργα στερέωσης, κατασκευή νέας οροφής και δαπέδου, ενώ προβλέπεται μικρή προσθήκη για τη δημιουργία χώρου υγιεινής. Η τυπολογία του κτιρίου, ο φέρων οργανισμός του, το εσωτερικό του τόξο (volta), η οροφή με τις δοκούς από ξύλο κέδρου, το τμήμα του φούρνου που έχει απομείνει, οι εσωτερικές κόγχες αναδεικνύονται καθότι αποτελούν συστατικά στοιχεία του και τυπικό παράδειγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Η περιοχή του Ειρηνοδικείου

Σειρά από επεμβάσεις προβλέπονται και στην περιοχή του Ειρηνοδικείου, μεταξύ των οποίων είναι η διαμόρφωση του αιγιαλού με  κατασκευή μικρού πεζόδρομου με χαμηλό τοίχο αντιστήριξης και δάπεδο από πέτρα και σύνδεση με τα υπόλοιπα επίπεδα, μεταξύ του κτιρίου Δρύλλη, του περιβόλου του Ειρηνοδικείου και της βιβλιοθήκης. Επίσης, θα ανακατασκευαστεί η σκάλα και η πάροδος μεταξύ του υπάρχοντος ερειπίου και του ημιτελούς κτιρίου «ΟPERA» προς την οδό Νεοφύτου.
Τέλος, για την περιοχή του Μουσείου Καμπανέλλη, προβλέπεται η κατασκευή μικρών τοιχείων-καθιστικών και ζαρντινιερών στην βόρεια πλευρά, η μετατροπή του πάρκινγκ σε ελεύθερο χώρο με δαπεδόστρωση και η ανάδειξη του ίχνους της αρχαίας στοάς, καθώς και η ανάδειξη του ρέματος με φυτεύσεις και  μικρά τοιχεία.  Τέλος θα γίνει αναδιαμόρφωση του αιγιαλού και της βόρειας πλευράς του χώρου στάθμευσης με κατασκευή ξύλινης προκυμαίας πλάτους  3μ.
Ο Δήμος, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις εγκρίσεις από την Αρχαιολογία, ως φορέας υλοποίησης του έργου, διεκδικεί την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. 

 

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας