• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Η ματαιοδοξία στολίζει το μουσείο της Μυκόνου

Περισσότερα από 30 εκθέματα που εντοπίστηκαν στη Νάξο και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού συμπεριλήφθηκαν στην περιοδική έκθεση «Vanity- Ιστορίες κοσμημάτων από τις Κυκλάδες», που οργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου.

Περιδέραια, διαδήματα, σφηκωτήρες, βραχιόλια, πόρπες, περόνες, δαχτυλίδια και σκουλαρίκια από όστρεα, θαλάσσια βότσαλα και κοινούς λίθους, πήλινες και λίθινες χάντρες, γυαλί, φαγεντιανή και κοράλλι, χαλκό, ασήμι και χρυσό, συνθέτουν την μακραίωνη ιστορία των Κυκλάδων, από την Νεολιθική Εποχή, την Πρωτοκυκλαδική Περίοδο, μέχρι την Αρχαϊκή Εποχή και την Ελληνιστική Περίοδο.

Τα 230 αντιπροσωπευτικά κοσμήματα από τις Κυκλάδες, που η ιστορία τους εκτείνεται σε βάθος επτά χιλιετιών, αναδεικνύουν την ανθρώπινη ματαιοδοξία και φιλαρέσκεια, αποκαλύπτοντας την τάση του ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα να ξεχωρίζει…  Τα εκθέματα, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις Κυκλάδες, προέρχονται από ανασκαφές στα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και από δάνεια μεγάλων ελληνικών μουσείων, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό αλλά και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Συνδέοντας το παρελθόν με το σήμερα, η έκθεση φιλοξενεί επίσης κοσμήματα που σχεδίασαν ειδικά για την περίσταση οι Έλληνες δημιουργοί.

Ένας από τους βασικούς στόχους των εμπνευστών και διοργανωτών της έκθεσης αυτής είναι η προσέλκυση των επισκεπτών στα Μουσεία, καθώς οι αριθμοί των εισιτηρίων που κόβουν τα μουσεία είναι απογοητευτικοί και άκρως δυσανάλογοι με τον αριθμό επισκεπτών που δέχονται κάθε χρόνο τα νησιά των Κυκλάδων.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Μύκονο μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο και εν συνεχεία θα ταξιδέψει στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. 

 

Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση κατέχει η τοιχογραφία της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας του 12ου αιώνα μ.Χ από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Αυλωνίτσας στο Σαγκρί. Πώς συνδέεται η τοιχογραφία αυτή με την έκθεση αρχαίων κοσμημάτων; Ο Χριστός Βρέφος φέρει στο δεξί αυτό ασημένιο κρίκο από τον οποίο αναρτάται εξίτηλος ισοσκελής σταυρός. Η απόδοση του Ιησού Βρέφους με σκουλαρίκι είναι σχετικά σπάνια. Στο Βυζάντιο σκουλαρίκια φορούσαν κυρίως παιδιά και νεαροί, συνεπώς το Βρέφος με ενώτιο ήταν μια οικεία εικόνα παιδιού, η οποία υπογράμμιζε έτσι την ενσάρκωση του κυρίου.

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας