• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Ανεκτίμητοι θαλάσσιοι θησαυροί στο Μοσχάκειο Μουσείο

Κοχύλια, απολιθώματα, αστερίες, κοράλλια, ανθόζωα, σπόγγοι, θαλάσσιοι οργανισμοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων και μορφών και πλήθος άλλων εκθεμάτων στεγάζονται στο, μοναδικό στο είδος του, Μοσχάκειο Διεθνές Μουσείο Θαλασσίων Ερευνών, οι ιδιοκτήτες του οποίου τού προσδίδουν… άρωμα Νάξου.

Ξδιπλώνοντας τη φαντασμαγορία του βυθού, η συλλογή αποκαλύπτει στον επισκέπτη εκατοντάδες εκθέματα της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, τα οποία  συλλέχθηκαν από τους ιδρυτές του Μουσείου που αφιέρωσαν τη ζωή τους για τον σκοπό αυτό, τον Αντιπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος ε.α. Παναγιώτη Μοσχάκη και την σύζυγό του Ανθούλα Λεκάκη, η οποία κατάγονταν από τον Δαμαριώνα. Μετά το θάνατο των ιδρυτών, το Μουσείο περιήλθε πλέον στα χέρια των ανιψιών τους, της Άννας και του Μανόλη Προμπονά.
«Μεγαλώσαμε μαζί τους και από παιδιά ζήσαμε από κοντά το μεράκι τους, την έγνοια και το πάθος τους για το Μουσείο. Η χαρά τους ήταν έκδηλη σε κάθε συζήτηση για το μουσείο και ακόμα περισσότερο κάθε φορά που το εμπλούτιζαν με νέα εκθέματα. Τώρα, μπαίνοντας στο Μουσείο, αναπολούμε τις παλιές καλές ημέρες. Τους θυμόμαστε και θα τους θυμόμαστε πάντα» δηλώνουν τα αδέλφια Άννα και Μανόλης Προμπονά, στα χέρια των οποίων βρίσκεται η τύχη του Μοσχάκειου Μουσείου, το οποίο φιλοξενεί το 92% των απογραφέντων ειδών κοχυλιών.

Μια μικρή ιστορία…
Το Μοσχάκειο Διεθνές Μουσείο Θαλάσσιων Ερευνών ιδρύθηκε το 1944. Ένα τραγικό γεγονός στο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η αφορμή για την ίδρυση του Μουσείου. Στις 25 Μαΐου 1943, η οικογένεια του Παναγιώτη Μοσχάκη ταξίδευε από το Ρέθυμνο με προορισμό τον Πειραιά. Γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν και βύθισαν το καΐκι, στο οποίο επέβαιναν η πεντάχρονη κόρη του Παναγιώτη Μοσχάκη, οι γονείς του και ο αδελφός του, αποδεκατίζοντας έτσι την οικογένειά του. Μετά τη λήξη του πολέμου ο Παναγιώτης Μοσχάκης με τη σύζυγό του άρχισαν να συγκεντρώνουν κάθε τι που φιλοξενεί ο βυθός. Ο ίδιος, ερωτώμενος, απαντούσε πως είχε την ψευδαίσθηση ότι έτσι μάζευε τα παιχνίδια της κόρης του και η συγκίνηση πλημμύριζε τα μάτια του…

Η καταξίωση και η επιβράβευση των κόπων…

Χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη, με κόπο, μεράκι και αφοσίωση το ζεύγος Μοσχάκη δημιούργησαν την σπάνια αυτή συλλογή, που περιλαμβάνει περισσότερα από 500 διαφορετικά θαλάσσια είδη.  Επιβραβεύοντας την προσφορά τους, τη συλλογή χιλιάδων οστράκων κατά τη διάρκεια των πολυετών ταξιδιών τους, αλλά και την επιστημονική ταξινόμηση αυτών, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στις 29 Δεκεμβρίου 1977 το Α’ Βραβείο στο ζεύγος Μοσχάκη. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Πολιτισμού, εκτιμώντας τις πολυετείς και επίμονες προσπάθειες για την ίδρυση του μουσείου, την επιστημονική και μουσειακή αξία των 138.000 κοχυλιών, των 5.000 απολιθωμάτων και των 300 κοραλλιογενών ανθόζωων, καθώς  και την επιστημονική ταξινόμηση όλων αυτών συμπεριέλαβε το Μοσχάκειο Μουσείο Θαλασσίων Ερευνών στον κατάλογο του Υπουργείου με τα μουσεία όλης της χώρας. 

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας