• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Ερευνες για αρχαία λιμάνια και ναυάγια στη Ν. Νάξο

Νορβηγοί Αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν υποθαλάσσια έρευνα στη Νότια Νάξο, στο πλαίσιο του νέου τριετούς προγράμματος του Νορβηγικού Ναυτικού Μουσείου και του Νορβηγικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Η έρευνα έχει στόχο να εντοπίσει και να χαρτογραφήσει όλα τα λιμάνια από τον Πάνερμο έως το Αλυκό από την Κλασική έως τη Βυζαντινή περίοδο και να προσδιορίσει τόσο τον κύριο λιμένα την εποχή της ακμής του Κάστρου Απαλήρου, καθώς και τις ναυτικές διαδρομές πλεύσης και εμπορικής δραστηριότητας των κατοίκων του νησιού.


Τα ευρήματα της έρευνας αναμένεται να ρίξουν φως στον τρόπο σύνδεσης των οικισμών της ενδοχώρας με τη θάλασσα, στο ρόλο και τρόπο λειτουργίας των θαλάσσιων κέντρων, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα την περίοδο λειτουργίας τους και τη ναυτιλιακή υποδομή κατά την περίοδο αυτήν. 


Οι έρευνες διεξάγονται με εκτεταμένο έλεγχο του βυθού με Side-Scan Sonar, ενώ στις επόμενες φάσεις θα πραγματοποιηθούν ανασκαφές μικρής κλίμακας. Κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Φθινοπώρου εντοπίστηκαν αρχαία ναυάγια και ερευνήθηκαν δύο λιμάνια, του Πανέρμου και ένα ακόμα που φαίνεται ότι λειτουργούσε πριν και κατά τη διάρκεια ακμής του Κάστρου Απαλήρου. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες από το Νορβηγικό Ινστιτούτο.

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας