• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Σήμερα ο Κλήδονας, σε Φιλώτι, Κωμιακή, Τρίποδες, Μέλανες κ.α.

Στα χωριά της Νάξου αναβιώνει σήμερα το έθιμο του Κλήδονα. Δείτε τα χωριά που μπορείτε να επισκεφθείτε, για να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε στο κάψιμο των Μάηδων:

Στο Φιλώτι: Ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου "Ο ΖΕΥΣ", σε συνεργασία με το Δημοτικό Διαμέρισμα και το Σύλλογο Γυναικών του Φιλωτίου αναβιώνουν το κάψιμο του Μάη, στις 23 Ιουνίου και ώρα 7 το απόγευμα στο παλιό σχολείο. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το χορευτικό του Συλλόγου, συνοδευόμενο από τοπικούς παραδοσιακούς οργανοπαίχτες (τζαμπουνοτουμπακα), ενώ πλούσια κεράσματα θα μοιράζονται στους παρευρισκόμενους. Μετά το κάψιμο του Μάη οι λεύτερες κοπέλες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία του Κλήδονα, πηγαίνοντας στο πηγάδι για να φέρουν το αμίλητο νερό. Ακολουθώντας τις, διάφορα δρώμενα θα εκτυλιχτούν στις γούρνες του χωριού, μαζί με την αναβίωση του θρύλου των παλιών καλών κιουράδων. Στο σούρουπο της επόμενης μέρας δηλαδή στις 20:00, την ημέρα του Αϊ Γιαννιού στις 24 του Ιούνη θα ανοιχθεί ο Κλήδονας στον πλάτανο του Φιλωτιού, τραγουδώντας πειραχτικά κοτσάκια και τετράστιχα.
Στις Τρίποδες: Τη γιορτή του Κλήδονα τιμούν και στις Τρίποδες. Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Τριπόδων καλεί όλους την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 19:30, στον προαύλιο χώρο του Συλλόγου, στον Άγιο Νεκτάριο, για το κάψιμο των Μάηδων. 
Στην Κωμιακή: Το Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας Νάξου σας καλεί στην αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα, την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 19:30 το βράδυ. Ο "Κλήδονας" θα ξεκινήσει από το Πνευματικό Κέντρο και θα καταλήξει στην πλατεία των Ροδινών όπου θα ακολουθήσει το κάψιμο των Μάηδων και θα προσφερθούν μεζέδες και κρασί. 
Στις ΜέλανεςΟ Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων "Κούρος ο Έλληνας" διοργανώνει τη γιορτή του Κλήδονα και το κάψιμο των Μάηδων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 και ώρα 21:30, στην πλάτσα των ΜελάνωνΘα προσφερθούν κεράσματα με τοπικά εδέσματα.
 Στα Αγγίδια: Τον Κλήδονα θα γιορτάσουν και όσοι βρεθούν στα Αγγίδια, στις 20:30, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αγγιδιωτών Νάξου  
Στην Απείρανθο: Όπως και στα άλλα χωριά της Νάξου έτσι και στην Απείρανθο εξακολουθεί να αναβιώνει κάθε χρόνο στις 23 του Ιούνη (παραμονή των γενεθλίων του), το έθιμο του Άϊ Γιάννη του κλήδω(ο)να, όπου κλήδω(ο)νας, αρχαία λέξη, σημαίνει ο οιωνός, το προμήνυμα της μελλούμενης γέννησης του Χριστού, που ακολούθησε μετά από έξι μήνες στις 25 Δεκεμβρίου. 
Είναι ένα έθιμο κατά το οποίο κυριαρχούν οι φωτιές (ως μέσον τηλεπικοινωνίας κατά την εποχή εκείνη) που είχαν ανάψει τότε στην Χεβρών της Παλαιστίνης για να μεταδώσουν σ'όλο τον κόσμο, το γεγονός της γέννησης του Αγίου Ιωάννη του κλήδω(ο)να, προφήτη και προδρόμου του Χριστιανισμού και βαπτιστή του Χριστού. Στην Απείρανθο τα παλαιότερα χρόνια άναβαν φωτιές σε πολλές γειτονιές του χωριού. Τα τελευταία χρόνια μέλη του συλλόγου μας μαζεύουν ξερά φρύγανα και μαζί με τα στέφανα του Μάη που φέρνουν οι κάτοικοι, ανάβουν μία φωτιά στην περιοχή της Παναγίας. Οι κοπελιές θα φέρουν το αμίλητο νερό, όλοι μαζί θα φτιάξουν το αρμυροπιτάρι, θα πηδήξουν τρεις φορές πάνω από την φωτιά για να κάψουν τους ψύλλους και τους κοριούς ή ότι κακό κυριεύει, τραγουδώντας το "ψύλλοι-ψύλλοι κάβγουνται κι' Αϊς Ιάννης έρχεται".
Ακολουθεί κέρασμα λουκουμά και ρακί για την έναρξη του θερινού ηλιοστασίου.
Την Παρασκευή 23-06-2017 στις 20:00 μ.μ. στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, δίπλα στο νέο αγροτικό ιατρείο Απειράνθου.
Στο Αγερσανί: Ο Κλήδονας θα γιορταστεί και στον Άγιο Προκόπιο, το Σάββατο 24/06, στις 21:00. Η γιορτή θα γίνει μπροστά από το Kahlua, με μουσική και δωρεάν κεράσματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας