• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Πράσινο φως για την απαλλοτρίωση του ακινήτου Πύργου Χειμάρρου

Την εκ νέου αναγκαστική απαλλοτρίωση ή την απ΄ευθείας εξαγορά του ακινήτου στο οποίο βρίσκεται ο Πύργος Χειμάρρου αποφάσισε χθες ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και την αποκατάστασή του. Η απαλλοτρίωση του ακινήτου είχε εγκριθεί και στο παρελθόν, ωστόσο

οι διαδικασίες δεν ολοκληρώθηκαν στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί εκ νέου η έγκριση του Κ.Α.Σ., προκειμένου να καταστεί εφικτή η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασης.

Στη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα απαλλοτρίωσης του ακινήτου και επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν και απειλούν το σημαντικό αυτό μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ.. Ταυτόχρονα, ενημέρωσε τα μέλη του Κ.Α.Σ. για τη μελέτη αποκατάστασης που εκπονήθηκε πριν δύο χρόνια από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αξίας 30.000 ευρώ, η οποία συντάχθηκε από τον πολιτικό μηχανικό και αναστηλωτή της Ακρόπολης, Κώστα Ζάμπα.

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της απαλλοτρίωσης του ακινήτου ή της δυνατότητας απευθείας εξαγοράς του, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και την αποκατάστασή του σύμφωνα με τη μελέτη του Δήμου.

Ικανοποιημένος από την έκβαση του ζητήματος, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης τόνισε τα εξής: «Η κήρυξη της εκ νέου απαλλοτρίωσης του ακινήτου ανοίγει το δρόμο για τη διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και τη συντήρηση και αποκατάσταση αυτού του σπουδαίου μνημείου της Νάξου. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια για την απαλλοτρίωση και ενδιαφέρθηκε για την αποκατάσταση του μνημείου». 

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας