• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Άνοιξαν τις πύλες στους επισκέπτες Διασορίτης και Ταξιάρχης

Δύο ναοί εξαιρετικού ενδιαφέροντος, ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη στο Χαλκί και ο Βυζαντινός ναός του Ταξιάρχη στα Μονοίτσια είναι φέτος το καλοκαίρι ανοιχτοί για το κοινό, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας καισ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας.

 

Και οι δύο ναοί θα είναι ανοιχτοί για το κοινό καθημερινά κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο από τις 11:00 μέχρι τις 14:30. Υπεύθυνοι για τη φύλαξη τους αυτές τις ώρες είναι ομάδες εθελοντών του συλλόγου, όπως και τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια, σε συνδυασμό όμως φέτος και με φοιτητές της αρχαιολογίας που επελέγησαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και των οποίων τη φιλοξενία και όλα τα έξοδα μετακίνησης και σίτισης έχει αναλάβει ο σύλλογός Τραγαίας, χάρη στις δωρεές των επισκεπτών του ναού του Διασορίτη των περασμένων δύο ετών. Οι εν λόγω μικρές εθελοντικές προσφορές των επισκεπτών σχημάτισαν ένα μικρό κεφάλαιο που ο σύλλογος Τραγαίας διαχειρίστηκε με εξαιρετική ευαισθησία και προσοχή, σε συνεννόηση και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα καλύφθηκε η δαπάνη της επισκευής της στέγης του Διασορίτη που είχε υποστεί φθορές, την οποία πραγματοποίησε συνεργείο της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Επίσης, βελτιώθηκε η πρόσβαση που οδηγεί στον Ταξιάρχη από τα Μονοίτσια που είχε γίνει δυσχερέστατη λόγω των χειμερινών βροχοπτώσεων και κτίστηκαν νέα σκαλοπάτια στο δυσκολότερο σημείο ανάβασης προς τον Ταξιάρχη που επίσης η βροχή είχε γκρεμίσει εντελώς. 

Κατόπιν σχετικής πρότασης του συλλόγου Τραγαίας, πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η διαμόρφωση μονοπατιού που συνδέει πλέον απευθείας τον Διασορίτη με τον Ταξιάρχη σε έξι μόλις λεπτά και κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν πινακίδες σήμανσης προς τους δύο ναούς από το Χαλκί.

Για τη φιλοξενία των φοιτητών αρχαιολογίας διαμορφώθηκε κατάλληλος χώρος στις αίθουσες του Πολυχώρου Τέχνης του συλλόγου Τραγαίας στο Χαλκί -με τη σύμφωνη γνώμη και του προέδρου της τοπικής κοινότητας- και εξασφαλίστηκαν τα έξοδα για την διαμονή των νέων επιστημόνων στην Τραγαία προκειμένου να είναι επισκέψιμος και ο ναός του Ταξιάρχη με την εθελοντική συμμετοχή τους.

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την ΕΦΑ Κυκλάδων και την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο σύλλογο, καθώς επίσης και στο Δήμο Νάξου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο για την ανάδειξη των μονοπατιών κ. Τάσο Αναστασίου για τη συμβολή τους, αλλά και προς όλους τους εθελοντές (που είναι περισσότεροι από σαράντα), οι οποίοι συνεχίζουν και φέτος με προθυμία να προσφέρουν από τον ελεύθερο χρόνο τους για αυτό το εγχείρημα, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν δύο πολύ αξιόλογα μνημεία του τόπου μας. 

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας