• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Εξαγγελίες για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου

Την εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά από τα μέσα της νέας χρονιάς εξήγγειλε η κυβέρνηση για την εναρμόνιση του κόστους μετακίνησης των νησιωτών. Για την υλοποίηση του μέτρου πρόκειται να δημιουργηθεί "Παρατηρητήριο Τιμών", ενώ η χρηματοδότηση για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου:

«Βούληση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Με αυτή τη λογική, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του "μεταφορικού ισοδύναμου" στη Νησιωτική Ελλάδα. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για το σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ' αυτό της χερσαίας.

Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη, θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή. Το μεταφορικό ισοδύναμο, ήταν αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, αποτελώντας πραγματικό αντιστάθμισμα στο κόστος που επιφέρει η Νησιωτικότητα».

Η παραπάνω δράση, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, θα αποτελέσει συνέχεια του πλέγματος των νησιωτικών πολιτικών που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

«Η κυβέρνηση δεν κατανόησε την ένταση της φωνής μας όταν ζητούσαμε να μην προχωρήσει στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά» ανέφερε η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου

«Κανένα μέτρο και καμία ρύθμιση δεν μπορεί να αντισταθμίσει και να εξισορροπήσει τις βαριά αρνητικές συνέπειες που έχει για την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών μας, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ» υποστηρίζει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, σχολιάζοντας με δήλωσή της την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία γνωστοποιούνται μέτρα που συνοδεύουν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη, «οι επιλογές προσωρινότητας και μάλιστα εξάμηνης, καθώς και η υπόσχεση αντισταθμιστικών επιδομάτων, όχι μόνο δεν λύνει το ζήτημα, αλλά αντίθετα το επιβαρύνει. Η κυβέρνηση δεν κατανόησε την ένταση της φωνής μας, που επίμονα ζητούσαμε να μην προχωρήσει στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας».

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου καλεί την κυβέρνηση «να επανεξετάσει το θέμα ακόμα και την ύστατη στιγμή», σημειώνει δε πως «ως προς το μεταφορικό ισοδύναμο, θα περιμένουμε να δούμε πώς αυτό θα υλοποιηθεί στην πράξη και πάντα σύμφωνα με το πάγιο αίτημα όλων των νησιωτών».

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας