• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Αβελτίωτες οι νέες αντικειμενικές αξίες

Σε εφαρμογή τίθενται αναδρομικά από τον Μάιο ους 2015 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς υπεγράφη η υπουργική απόφαση και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης ο πίνακας των αναπροσαρμοσμένων τιμών.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που συντελέστηκαν, οι τιμές παρουσιάζουν μείωση από 5 έως 19%, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες που κυμαίνονταν από 400 έως 650 ευρώ, όπως επίσης και από 4.050- 8.800 ευρώ.

Στη Νάξο, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση (-18,75%) καταγράφεται στη Χώρα, στις Ζώνες Α και Β (πλατεία Πρωτοδικείου, τμήμα της οδού Παπαβασιλείου και της παραλιακής οδού), όπου εφαρμόζονταν οι υψηλότερες για το νησί αντικειμενικές αξίες. Έτσι, ακίνητα που μέχρι πρότινος η αξία τους ανέρχονταν στα 2.400 ευρώ/τ.μ, με την εφαρμογή των νέων τιμών προσδιορίστηκαν στα 1950 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο,

 Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε οριζόντιες μειώσεις χωρίς όμως να εξετάσει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως γινόταν σε προηγούμενες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών. Έτσι, η μείωση και η ανακατανομή των αντικειμενικών αξιών δεν εξάλειψε τις στρεβλώσεις και τις ανισότητες που υπήρχαν, με αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, σε αρκετούς ορεινούς οικισμούς της Νάξου οι αντικειμενικές αξίες να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, ενώ σε άλλες «προνομιούχες» ή τουριστικές περιοχές οι τιμές παραμένουν ιδιαίτερα μειωμένες σε σύγκριση με τις τιμές σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές.

Για παράδειγμα, οι αντικειμενικές αξίες στο λεκανοπέδιο της Τραγαίας, στην Κόρωνο, στον Κυνίδαρο, στο Σαγκρί κ.α. είναι πολύ πιο υψηλές συγκριτικά με την αντικειμενική αξία ενός ακινήτου στον Άγιο Προκόπη και στη Στελίδα! Επίσης, βάσει των αναπροσαρμοσμένων τιμών, ακριβότερες Τοπικές Κοινότητες είναι το Σαγκρί, ο Δαμαριώνας και η Άνω Ποταμιά με 1050 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τη στιγμή που η αντίστοιχη τιμή στον ακριβότερο παραλιακό οικισμό, στην Αγία Άννα, ανέρχεται στα 950 ευρώ, όσο δηλαδή στον Κυνίδαρο και στην Μονή! Η εφαρμογή οριζόντιων μειώσεων δεν εξάλειψε τις «αδικίες» που προϋπήρχαν.

Οι αντικειμενικές αξίες αναπροσαρμόστηκαν για τελευταία φορά το 2007. Ωστόσο, το 2010 η ισχύς των προηγούμενων διατάξεων που καθόριζαν τη φορολογητέα αξία των ακινήτων επεκτάθηκε και έτσι στο σύστημα προσδιορισμού Αντικειμενικών Αξιών εντάχθηκαν επιπλέον 4.489 οικισμοί, μεταξύ των οποίων και 20 οικισμοί της Νάξου. Οι νέες τιμές καθορίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής (θέα, υποδομές, εμπορικότητα, πολεοδομικές ρυθμίσεις), όχι όμως και των τιμών που επικρατούσαν ανά περιοχή και χωρίς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οι προηγούμενες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι τεράστιες αποκλίσεις και ανισότητες στις Τιμές Ζώνης.

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας