• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Σπήλαιο Ζα

  

Το σπήλαιο του Ζα βρίσκεται στην κεντρική Νάξο, στο ομώνυμο βουνό "Ζας" (=Δίας) και είναι το γνωστότερο σπήλαιο της Νάξου. Στο παρελθόν, στις περιόδους των πειρατικών επιδρομών, το σπήλαιο αποτέλεσε χώρο κάλυψης των κατοίκων του χωριού Φιλώτι.

Στη δυτική πλευρά του όρους Ζας (Ζευς - Δίας) στη Νάξο και σε υψόμετρο περίπου 600 μ., βρίσκεται η μεγαλύτερη σπηλιά του νησιού. Ο μύθος λέει πως σε αυτό το μέρος πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο πατέρας των αρχαίων θεών. Όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές, το σπήλαιο συνδέεται με τη λατρεία του Δία από την αρχαιότητα και κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Πολλά από αυτά εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. Το σπήλαιο έχει έκταση 4.100 τ.μ. και μήκος 115 μέτρα. Ο εσωτερικός του διάκοσμος είναι ιδιαίτερα πλούσιος, με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και σπάνια λίθινα συμπλέγματα. Ξεχωρίζουν η "Αγία Τράπεζα" και οι δύο σταλαγμίτες με τα ονόματα "Παπάς" και "Παπαδιά". Κοντά στην είσοδο υπάρχει ένας μικρός θάλαμος, ο οποίος χρησιμοποιόταν ως εκκλησία την εποχή της Τουρκοκρατία

Βίντεο του Μανόλη Λυκουρόπουλου

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας