• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Η Νάξος ταξιδεύει στον επιστημονικό κόσμο…

Στο πρωτοσέλιδο του κορυφαίου διεθνούς περιοδικού για την μελέτη της παράκτιας ζώνης φιγουράρει η Νάξος, χάρη στην έρευνα της Νίκης Ευελπίδου, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με την παλαιογεωγραφική εξέλιξη της παράκτιας ζώνης του Αγίου Γεωργίου. Το τεύχος Μαΐου του περιοδικού Coastal Research φιλοξενεί τόσο στο πρωτοσέλιδο, καθώς και στο οπισθόφυλλο αεροφωτογραφία της Αλυκής και της λιμνοθάλασσας του Αγ. Γεωργίου, που συνοδεύεται από λίγα λόγια για τη Νάξο και το αντικείμενο της έρευνας της Νίκης Ευελπίδου, η οποία έχει καταφέρει να προβάλει τη Νάξο παγκοσμίως και με τον καλύτερο τρόπο και ειδικά στους επιστημονικούς κύκλους!

Το Coastal Research είναι το κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό για έρευνες που σχετίζονται με την παράκτια και υποθαλάσσια ζώνη και εκδίδεται από το Ίδρυμα Coastal Education & Research, Inc. (CERF), το οποίο στοχεύει στην προώθηση των παράκτιων επιστημών. Σκοπός του CERF είναι να βοηθήσει στην ερμηνεία των παράκτιων θεμάτων για το κοινό και να υποστηρίξει προγράμματα έρευνας και δημόσιας πληροφόρησης, ενθαρρύνοντας τις τομεακές και εργαστηριακές μελέτες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τι αναφέρει το περιοδικό

Κόλπος Αγίου Γεωργίου, Νάξος, Ελλάδα. Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί (περίπου 429 χλμ.) των Κυκλάδων. Εκτός από το γεγονός ότι είναι το κέντρο της αρχαϊκής Κυκλαδικής κουλτούρας και αποτελεί μια πλούσια πηγή σμύριδας, η Νάξος είναι ένα από τα πιο εύφορα νησιά των Κυκλάδων. Το όρος Ζευς (1,004 μ.) είναι η υψηλότερη κορυφή στις Κυκλάδες και τείνει να παγιδεύει τα σύννεφα, προκαλώντας μεγαλύτερη βροχόπτωση. Αυτό έχει κάνει τη γεωργία ένα σημαντικό οικονομικό εμπόριο, με ποικίλες καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων, καθώς και εκτροφή βοοειδών. Η Νάξος είναι γνωστή στην Ελλάδα για το τυρί της, τις πατάτες και το Κίτρο.

Το κλίμα της Νάξου είναι τυπικό Μεσογειακό, με σχετικά ήπιους χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια. Το ξηρό αυτό κλίμα, σε συνδυασμό με τις παράκτιες, θαλάσσιες και αιολικές διεργασίες έχουν διαμορφώσει το τοπίο της δυτικής ακτής της Νάξου. Πριν από 6000 χρόνια, ο κόλπος του Αγίου Γεωργίου προστατευόταν από έναν επιμήκη ύφαλο, ο οποίος εκτείνεται σχεδόν παράλληλα με την σημερινή ακτογραμμή. Με βάση την ανάλυση των ιζημάτων και της μικροπανίδας, διαπιστώθηκε ότι η περιοχή αυτή ήταν μια ενεργή λιμνοθάλασσα τουλάχιστον από τα 6144 χρόνια έως τα 232 χρόνια πριν από σήμερα. Ο κόλπος άλλαζε από παράκτιος σε ρηχός θαλάσσιος με εισροή γλυκού έως υφάλμυρου νερού.

Ο κόλπος που εμφανίζεται στη φωτογραφία έχει πλέον επιτρέψει περιοδικά την είσοδο θαλασσινού νερού, δημιουργώντας μια λιμνοθάλασσα. Ο αβαθής κόλπος πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως λιμάνι για την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο των Υρίων, ο οποίος περιλαμβάνει κέντρα λατρείας και Ιερό αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο.

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας