• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Κόλιν Ρένφριου: Η γνωριμία του με τη Νάξο....

Από τους πλέον διακεκριμένους αρχαιολόγους και ερευνητές, ο λόρδος Άντριου Κόλιν Ρένφριου έχει ανασκάψει σε πολλές θέσεις κυρίως στις Κυκλάδες, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ελλάδα για να συνεχίσει τις ανασκαφές που συνδιευθύνει στην Κέρο. Με αφορμή τα παραπάνω, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνομίλησε μαζί του για τις έρευνές του και όχι μόνο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρώτη του επαφή με τη Νάξο και την Απείρανθο... Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του λόρδου Άντριου Κόλιν Ρένφριου, στην Ελένη Μάρκου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Περισσότερα...

Μάρκος Μαργαρίτης: Στόχος να ενωθούν όλοι οι Ναξιώτες

Σελίδα γυρίζει η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων, μετά την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Τα ηνία της Ο.ΝΑ.Σ. αναλαμβάνει για τα επόμενα χρόνια ο Μάρκος Μαργαρίτης, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την ένωση και συσπείρωση των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Ναξιωτών.

Ποιοι οι στόχοι σας αλλά και οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης της ΟΝΑΣ;
Προσωπικά θα σταθώ σε δύο κεντρικούς άξονες, τους οποίους θα εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αρχικός στόχος πρέπει να είναι να ενωθούν όλοι οι Ναξιώτες και όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Για τον σκοπό αυτό, θα καλέσουμε συνάντηση με τους Προέδρους όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία προσέγγισης και ενεργοποίησης όλων των Συλλόγων. Ο δεύτερος άξονας, που θα εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο, είναι η δημιουργία ουσιαστικών επιτροπών, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του οργάνου, στις οποίες θα προτείνουμε να συμμετέχουν και μέλη Συλλόγων που δεν έχουν εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ως εκ τούτου, θα προταθεί η δημιουργία επιτροπής πολιτισμού, η οποία θα αναλάβει την ανάδειξη της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας, καθώς και επιστημονικές επιτροπές που θα ασχοληθούν ενεργά με τα σημαντικά προβλήματα του νησιού. Έμφαση θα δοθεί στους δύο κεντρικούς αυτούς άξονες. Αρχικά να ενωθούν όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και εν συνεχεία να δημιουργηθούν επιτροπές για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάξου, αλλά και των προβλημάτων του νησιού. Με βάση και το καταστατικό της Ο.ΝΑ.Σ ένας από τους κυριότερους σκοπούς της δημιουργίας της ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων του νησιού. Αυτό πρέπει να αποτελεί τη βασικότερη στοχοθεσία μας.

Αναλαμβάνετε τα ηνία της ΟΝΑΣ σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας του δευτεροβάθμιου οργάνου. Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε και μάλιστα από τη θέση του Προέδρου;
Καταρχάς δεν θεωρώ πως η ΟΝΑΣ βρίσκεται σε μια δύσκολη συγκυρία. Παρατηρείται μία αποχή πέντε μηνών, καθαρά λόγω μιας καταστατικής δυσκαμψίας. Η Ο.ΝΑ.Σ ήταν και εξακολουθεί να είναι ενεργός και δυναμικός φορέας του νησιού μας. Στο χέρι μας είναι να την καταστήσουμε ακόμα πιο ενεργή, ειδικά όσον αφορά στην ανάδειξη των προβλημάτων του νησιού.
Όσον αφορά στην προσωπική μου επιλογή θα σημειώσω πως ασχολούμαι με τα κοινά αρκετά χρόνια. Διετέλεσα, στο παρελθόν, Πρόεδρος του Απεραθίτικου Συλλόγου Νάξου και στην προηγούμενη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.ΝΑ.Σ συμμετείχα από τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Στο πλαίσιο ανανέωσης της Ο.ΝΑ.Σ, με την είσοδο αρκετών νέων και αξιόλογων μελών, θεωρώ πως με τις γνώσεις και τη θέλησή μου, μπορώ να συγκεράσω τη διάθεση και τις γνώσεις των νέων με την εμπειρία των παλαιότερων στελεχών και να συνδράμω ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόλογο και δυναμικό σχήμα, που θα καταστήσει την Ο.ΝΑ.Σ ως έναν αξιόμαχο και πολύ ενεργό φορέα του νησιού μας.

Μετά τους κλυδωνισμούς που υπέστη, μπορεί η Ο.ΝΑ.Σ. να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη της και να ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση επίλυσης σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν το νησί;
Δεν θεωρώ ότι η Ο.ΝΑ.Σ υπέστη κλυδωνισμούς. Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα, που οφείλεται καθαρά σε καταστατική δυσκαμψία. Αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, ώστε να συζητήσουμε για αλλαγή του καταστατικού, με αποτέλεσμα να μην παρατηρηθούν στο μέλλον αντίστοιχα φαινόμενα. Η Ο.ΝΑ.Σ πρέπει πάντα να έχει ως βασικό πυλώνα της στοχοθεσίας της ανάδειξη των προβλημάτων του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ πως το νέο δυναμικό Διοικητικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τις εξειδικευμένες επιστημονικές επιτροπές, που θα δημιουργηθούν, θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ανάδειξη των σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τη Νάξο.

Χρήστος Δημόπουλος: Το καλό παραμύθι αντίβαρο στην τεχνολογία

Γνώριμος στα παιδικά μάτια από την ενασχόλησή του με την τηλεόραση και την παρουσίαση της γνωστής παιδικής εκπομπής «Ουράνιο Τόξο», ο Χρήστος Δημόπουλος κάνει μία στάση και στη Νάξο, όπου παίζει με τα παιδιά και παρουσιάζει τα τελευταία βιβλία του «Η γοργόνα Ελισσώ», «Ο δράκος Ναπολέων» και «Κατασκευές από το Ουράνιο Τόξο». Με αφορμή την επίσκεψη αυτή, η «Ν» φιλοξενεί τον Χρήστο Δημόπουλο.

Γιατί ο Χρήστος Δημόπουλος επέλεξε τη Νάξο για την παρουσίαση των βιβλίων του; 

“Δεν ήταν θέμα επιλογής. Παρουσιάζω τα βιβλία μου σε όλη την Ελλάδα. Όμως, η μετακίνηση στα νησιά από την Αθήνα, είναι κάπως πιο δύσκολη, κυρίως το χειμώνα. Άργησα πολύ να έρθω στη Νάξο, αλλά είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που επιτέλους τα κατάφερα! Ντρέπομαι, αλλά δεν έχω επισκεφτεί τη Νάξο ποτέ ως τώρα. Η μόνη μου επαφή έως σήμερα, φοβάμαι πως ήταν η ...γραβιέρα!”

Ποιος είναι ο ρόλος των παραμυθιών στη ζωή των παιδιών σήμερα;

Περισσότερα...

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας